Friday, June 15, 2012
Ketam Black Pepper
Bahan yang diperlukan
4 ekor ketam
Tumbuk 4 ulas bawang putih, 1 inci halia, setangkai cili hidup dan sebatang serai
1 sk lada hitam, dikisar
2 sb sos tiram
2 sb Kicap masin dan kicap manis
1/4 cawan minyak untuk menumis
1 sb tepung jagung
Sedikir air
Daun ketumbar
Sedikit garam dan gula
Cara Penyediaan
1. Tumis bahan yang telah di tumbuk
2. Masukkan lada hitam. Kalau nak hangat letak lebih.
3. Masukkan sos tiram & kicap
4. Masukkan ketam, sedikit air. Gaulkan dan tutup kuali sebentar
5. Masukkan sedikit bancuhan tepung jagung, gaul sehingga kuah pekat.
6. Rasakan dengan sedikit garam dan gula jika perlu. Akhir sekali taburkan daun ketumbar. *Tidak perlu masak terlalu lama.
Labels:
seafood
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment