Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
2 sudu kecil serbuk penaik
2 sudu kecil serbuk soda bikarbonat
1/2 sudu kecil garam
2 cawan gula perang
3/4 cawan susu perisa coklat
3/4 cawan kopi panas
1 cawan air panas
2 sudu kecil esen vanilla
3/4 cawan minyak jagung
2 sudu kecil jus lemon
Cara penyediaan
1. Panaskan oven pd suhu 160C. Sediakan loyang beralas dgn kertas minyak.
2. Ayakkan tepung, serbuk koko, serbuk penaik serta soda bikarbonat di dlmnya. Kemudian masukkan gula dan garam. Kacau rata2.
3. Masukkan air kopi, susu perisa coklat, air panas dan esen vanilla. Kacau sebati
4. Masukkan pula minyak jagung. Kacau lagi hingga sebati. Pastikan adunan tidak bergentel.
5. Akhir sekali, masukkan jus lemon. Terus kacau cepat2 hingga rata.
6. Kemudian, tuangkan adunan ke dalam loyang. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak.
7. Setelah masak, keluarkan kek dari oven dan sejukkan.
recipe source: Dayangjack (terima kasih daun keladi ye)
Baru-baru ni saya cuba buat eggless chocolate cake. Resipi dan bahan-bahan yang digunakan ringkas, tu yang nak cuba. Tapi, tak tau nak kata, bab-bab buat kek ni, memang saya kureng sket . Masa buat kek ni pun ada je yang rintangan. Dah nervous da, jadi ke tak kuih aku ni. Alhamdulillah walaupun tak se perfect yang diharapkan, tapi bedal ajee lar, adalah tu part yang terpesong dari sepatutnya; 9saya kurangkan sedikit gula), sebab nak makan dengan ice cream vanilla , kat tengah2 kek tu plak saya sapu dengan chocolate sos, sapu nutella ke, apa2lah yang sesuai. umm sangat sedap! Tapi sangat menyumbang kepada kegemukkan.
No comments:
Post a Comment