Wednesday, February 9, 2011

Rebung masak lemak cili api


Sayur rebung masak cili padi lawannya dengan lauk ikan masin, ulam sambal belacan pastu mesti ada ikan goreng garing-garing, humm.. Memang lauk favorite la semua ni. Nak sediakannya pun senang, cepat makan pun selera je. Kalau masak lemak ni mak saya pesan tak yah pakai bawang langsung.

Bahan-bahan
1/4 ekor ayam dipotong kecil
300g rebung yang telah di rebus terlebih dahulu
2 cawan air
3 batang serai diketuk
2 keping asam keping
1/2 paket serbuk santan dibancuh dengan 1/2 cawan air (terpulang kalau nak pekat)

tumbuk
5-10 tangkai cili padi
sedikit ikan bilis
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Garam secukup rasa


Cara memasak
1. Masukkan bahan yang telah ditumbuk, serai dan air ke dalam periuk. Didihkan dan masuk rebung yang telah direbus terlebih dahulu.
2. Setelah mendidih bolehlah masukkan ayam, serta asam keping. Didihkan sehingga ayam hampir masak.
3. Setelah itu, masukkan santan. Kacau rata untuk elak pecah minyak.
4. Lepas mendidih, rasa masin cukup ke tak. Kalau dah ok bolehlah hidang.

No comments:

Post a Comment