Friday, February 11, 2011

Asam Pedas Muar


Asam pedas masakan kegemaran ku. Sebab dah suka sangat makan kena tau la masak. Ni antara lauk yang mula-mula skali saya belaja masak dulu. Lepas kawen ni kerap gak masak asam pedas ni bila teringin. Hubby saya tak kuat pedas tapi sekarang ni dah 10bulan bersama dia pulak yang kadang tu request nak makan. Kenala ajar dia makan pedas-pedas sket baru kick. Biasa kalau buat asam pedas ni saya guna ikan pari atau ikan kembung. Kalau ikan parang lagi sedap tapi banyak tulang. Selain letak bunga kantan boleh gantikan dengan daun kesum atau sawi masin. Kalau letak sawi masin, agak2 la rasa masinnya tu, kenala kurangkan garam. Untuk memeriahkan lagi biasanya saya suka letak kacang bendi, biar sebatang-sebatang gitu, potong kat pangkal atas tu je. Ada orang letak tomato, boleh gak kalau nak tambah.

Bahan-bahan
4 ekor ikan kembung potong dua
Air asam (1 sb asam jawa + 1/2 cawan air)
2 bunga kantan belah empat
2 batang serai di ketuk
2 cawan air
1/2 cawan minyak masak untuk menumis
garam secukup rasa
1 sk gula

Kisar
cili kering untuk 1 cawan cili boh (kisar cili bersama 2 sudu minyak masak)
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang Putih
½ in kunyit hidup
1 in Belacan
7 biji lada hitam

Cara penyediaan
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga naik minyak/minyak
2. Masukkan ikan, garam, gula,air asam, serai dan bunga kantan. Kacau rata
3. Setelah sebati, tambah air dan biarkan mendidih
4. Rasakan masin/manis/masam semua, cukup tak.
5. Kalau ok semua bolehlah hidang.

*masak kali ni saya tak taruk bendi

2 comments:

  1. Salam Momma,
    Lama tak buat asam pedas, mmg sedap terkadang tu akak hirup cam tu saja.....pedas tp sedap beb..

    ReplyDelete
  2. sama la kita, sampai hirup kuah,melampau..hehe ahaks. hari ni saya nak masak tghari ikan bakar style watie tu..umm

    ReplyDelete