Wednesday, February 2, 2011

Nasi ambeng


Nasi ambeng, masakan tradisi masyarakat melayu Malaysia yang asalnya daripada Jawa. Atok saya orang jawa,Muo. Sejak dari kecil saya dah biasa makan nasi ambeng ni. Baru-baru ni ada kenduri kat kampung buat nasi ambeng, perghh..bestnya! Yang specialnya nasi ni, dihidang guna dulang. Nasi di tengah-tengah dan lauk pauk di atas nasi berlapik dengan daun pisang. Lauk pauk yang wajib tu; ada ikan masin, mee goreng, lodeh kering, serunding kelapa udang kering dan ayam masak opor. Satu dulang tu untuk empat orang makan, kat tepi-tepi dulang tu ada disediakan 4 beg plastik untuk bungkus berkat nasi yang tak habis dimakan. Biasanya makan sikit je yang lebih tu derang bawak balik. Suka gile makan nasi ni, jenuh plak bila pikir nak membuatnya. Tak de la susah mana tapi kalau makan ramai-ramai baru sedap. Kena tunggu next kenduri la nampaknya.

No comments:

Post a Comment