Tuesday, February 22, 2011

Masak Lemak Cili Api Telur Masin

Rasa dah lama betul tak buat masak lemak cili api telur masin ni. Tu yang buat ni. Teringat dulu masa zaman u ikutkawan balik rumah dia kat Bahau, mak dia masak. Makan dengan ikan kembung goreng, sambal belacan. Erggh..makan tambah 2 kali, rasa nak tambah lagi tapi malu,,hehe..Sedap sangat!!

Bahan-bahan
4 biji telur masin
10 biji cili api - tumbuk
2 batang serai - dititik
2 helai daun kunyit - dihiris halus
10 biji belimbing buluh - belah 2 memanjang
1 sk serbuk kunyit
3/4 cawan santan pekat
1 1/2 cawan air
garam, gula perang


Cara penyediaan
1. Masukkan air dan cili padi ke dalam periuk. Jerang sehingga mendidih.
2. Diikuti dengan serbuk kunyit, serai dan belimbing. Kacau rata dan jerang sehingga mendidih.
3. Apabila kuah sedang mendidih, pecahkan telur masin satu persatu ke dalam kuah. Jangan dikacau dan masak sehingga telur mengeras.
4. Masukkan santan dan daun kunyit. Kacau selalu untuk elak pecah santan.
5. Masukkan sedikit garam jika perlu sebab telur tu dah masin dan gula secukup rasa. Masak sehingga mendidih sekali lagi dan tutup api.

No comments:

Post a Comment