Thursday, January 13, 2011

Padang Besar . Perlis

Minggu lepas berkesempatan pergi ke Padang Besar, Perlis setelah 5 tahun kali terakhir pergi ke sana. Perjalanan dari Seberang Prai, Penang mengambil masa lebih kurang dalam 2 jam setengah. Cuaca hari tu alhamdulillah, takda hujan, panas pun tak. Berhenti seketika kat pekan Changlun, tak banyak berubah cuma ada kedai-kedai baru sedikit bertambah, ada hotel baru lagi. Terus ke tempat dituju, lalu ladang tebu Chuping, ladang gula terbesar di Malaysia, indahnya permandangan. Pengalaman pertama suami ke sini, dia pun kagum. Keadaan jalan bertambah baik berbanding dulu, ada kemajuan. Port lokasi UPP pun dah berubah, tapi tak de la kena check boot kereta macam dulu, ikut nasib kot.
Kami
sampai di destinasi dalam pukul 12.30tgh. Alhamdulillah parking pun senang, orang blom ramai datang. Memandangkan dah tengahari, kena isi perut dulu. Macam biasa setiap kali ke sini makan tempat sama je, kali ni pun saya bawa ke gerai yang sama, Gerai Zarenah Bt Ali @ Ali Haiders. Niat nak try pulut ayam, tapi lain plak yang di order. Dah sampai kat sini tak sah la kalau tak order tomyam udang, adik kedai pulak rekemen siakap 3 rasa, yang lain tu kami tambah sikit-sikit amek daging merah, kailan ikan masin, kangkong belacan, telur dada ngan sotong goreng tepung.


Selepas habis melahap apa yang ada kat atas meja tu, barulah kami jalan-jalan cuci mata kat dalam kompleks padang besar tu. Tak banyak beza, barang-barang yang dijual sama macam dulu-dulu, harga je yang dah mahal sekarang ni. Baju, beg, kemeja tu berubah la ikut trend sekarang ni. Kerepek-kerepek semua same je.



Kat bahagian parking luar kompleks tu pun ada orang jual-jual. Tu snap gambar bila nampak asam jawa fresh ni, sebab ada orang tak penah tengok. Tapi saya tak la pandai plak makan hak ni. Nak bagitau sini, rupa-rupanya kat luaq bahagian parking ni lagi murah, murah seringgit. 3 bungkus  RM9 untuk bungkusan kerepek, beras pulut dll. kat dalam tu 3 bungkus RM10. Dushh....

4 comments:

  1. Salam Momma,
    wahh jalan jauh nampak...akak pun dah lama tak p padang besaq. Terbukak selera tengok ikan tu.....

    ReplyDelete
  2. tu la org pi bli barang. kami pi cari makan..hehe

    ReplyDelete
  3. Salam,

    Saya pun kalau balik Perlis rasa cam tak lengkap kalau tak pi Padang Besar. Kadang kala bukannya beli apa pun.

    ReplyDelete
  4. ohh kg kat perlis..suka g sana.

    ReplyDelete