Tuesday, December 21, 2010

Ayam masak lemak cili padi

Hari tu g kenduri, drive dari Penang ke Shah Alam, sampai seksyen 7 dah tengahari. Perut pun dah mintak makan. Singgah kat restoran belakang Jakel Sek. 7. Lupala plak kedai nama apa tah, sebab da lapo. Kat sini ada promosi set makan tengahari lauk ayam masak cili padi, sayur campur, telur masin. Saya pun try la. Husband order nasi ayam,biasa je. Boleh tahan sedap la jugak ayam masak lemak tu, hubby pun kata sedap, sampai ngendeng lauk kita, siap kata kurang pedas, sedap. Selalu dia yang tak kuat pedas. Jadi saya pun cuba la masak, sebab dah ada org tu sukakan. Kat kedai tu boh daun kunyit, tapi saya tak boh. Kalau masak lemak telur masin baru saya boh daun kunyit. Resipi style saya,simple je.


Bahan-bahan
bahan dikisar halus & ditumis:
5 biji cili api siam (terpulang nak pedas letak lebih)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 batang serai

letak sedikit:
garam secukup rasa
1 sudu kecil gula perang (gula biasa pun bole)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit


bila dah layu dan naik bau, masukkan:
2 cawan air
1 biji kentang (potong panjang)
3-4 asam keping
1 batang serai diketuk

apabila kentang hampir empuk, masukkan:
1/4 bahagian ayam (2 org makan)
1/2 cawan santan pekat

biar seketika sehingga mendidih dah sebati kuah ngan ayam tu. Lepas tu bolehla makan

1 comment:

  1. sebab fungsi air abu dan air kapur adalah untuk Aduyai, sedap nih kalau dapat makan dengan nasi panas dan ikan masin. I tell you aaa... hehehe..

    p/s : Air abu selalunya orang guna untuk rendam sotong kering. Air kapur, selalunya dibancuh dalam tepung goreng pisang. Kalau tak ada keduanya, boleh juga kalau nak buat serimuka cuma mungkin lapisan atas tu akan sedikit lembut mengentalkan bahagian atas tu.. wallahualam

    ReplyDelete