Monday, November 29, 2010

Simple seafood pasta

Semalam ada date makan tengahari dengan bestfriend, kawan datang jalan-jalan ke Penang. Memandangkan derang stay kat area Tanjung Bungah, kami pun decide nak jumpa kat area Gurney je la. Derang check out terus tengahari tu, jadi sementara menunggu saya dan hubby window shopping saja, tak da apa yang nak dibeli. Lepas derang sampai terus kami cari tempat makan, masing-masing dah lapar kot. Kira agak lewat jugalah kami lunch hari tu..Lepas makan semua kekenyangan..Selesai shopping apa yang patut; kasut/baju/bag (padahal kat KL ada je,tapi depa kata feel tak sama beli kat Penang) kami gerak ke Padang Kota Lama.








Masa untuk beli jeruk bawak balik. Macam-macam jenis jeruk, yang paling famous kat Penang ni kata orang buah pala,baik yang jeruk atau pun yang kering. Bila dah ke sini, singgahlah pulak makan pasembor/kerang bakar/coconut shake/cendol/laicikang. Saya first time makan kat sini, tak tau pulak macam tu meriah derang mai amek order, sebab gabra main order je la tak tau kedai mana. Lepas tu hampa! tak sed! Maaf ye mengata pulak. Teringin nak pekena laksa penang, tapi da kenyang sangat la. Selain menu-menu di atas, kat sini ada jual sotong bakar, sotong kangkong, kerang rebus dan lain-lain.














Kami berjalan menyusuri tebing laut, amek angin kejap sambil-sambil tangkap gambar. Ramai jugak orang kat sini, masing-masing keluar meluangkan masa bersama keluarga dan anak-anak hujung minggu. Meriahnya, sapa nak naik beca pun ada, kebiasaannya pelancong asinglah yang ambil peluang merasa naik beca ni. Orang kita dah tak heran la kot.


Kesudahannya, balik tu ingat tak yah la dinner sebab da makan macam-macam sangat tadi, aleh-aleh hubby kata dia lapar. Mesti sebab tak sedap makan tepi laut tadi. Kelam-kabut la nak masak semua beku lagi. Amek senang, bawak keluar udang, buat pasta jela, masak ekspres...

Rebus pasta (fusilli), gaul dengan butter,garam dan sedikit pasli, goreng udang dengan bawang putih, air rebusan kulit udang saya guna untuk buat bechamel sauce. Ringkas dan senang,sedia untuk dihidang, ngap.ngap...

No comments:

Post a Comment