Tuesday, November 30, 2010

Pau Kaya - (roti kukus)


Resepi membuat pau yang ringkas.

Bahan-bahan
1/3 instant yis mauripan, paket 11g
3/4 sudu besa gula
*larutkan dalam 1/2 cawan air suam, biarkan kembang selama 2-3 minit,
kemudian masukkan ke dalam:

campuran:
2 cawan tepung
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar susu susu tepung

tambah:
1/2 cawan air/secukupnya
uli sehingga membentuk doh, kemudian letakkan
1 sudu minyak jagung/makan

Langkah-langkah
1. Biarkan doh naik selama 1jam. Kemudian uli sekali lagi.
2. Masukkan inti mengikut citarasa (kaya/kacang merah/daging/ayam) dan bentukkan menjadi doh bulat
sebesar tapak tangan.
3. Lapik pau dengan daun pisang atau kertas minyak.
4. Biarkan sekali lagi doh naik selama 45minit.
5. Pau sedia untuk dikukus selama 15minit pada suhu tinggi .

Petua mendapat pau yang cantik.
1. Panaskan sedia periuk kukus.
2. Jarakkan sedikit susunan antara pau, untuk pengudaraan yang baik semasa mengukus
3. Jangan kecil/besarkan api gas selama 15minit pau dimasak.
4. Jangan buka tudung periuk sehingga pau masak.
5. Hati-hati semasa membuka tutup periuk, supaya air tidak menitis di atas pau.
6. Sebaik-baiknya setelah matikan api gas, tunggu selama 5minit baru buka periuk kukus.
7. Adalah lebih baik jika tudung periuk dibalut dengan kain. (tapi saya kukus macam biasa je tak pakai kain)

selamat mencuba!




2 comments: