Tuesday, December 6, 2011

Ayam Panggang Klasik



Resepi paling ringkas untuk penyediakan ayam panggang. Kali ni mudah dan cepat, tak payah creamy gravy, black pepper sauce ke segala apa sos. Tapi sedap! rasa asli & healthy, resepi ni sejak zaman budak sekolah lagi. Jom cuba! Tips yang ada tu jangan lupa, untuk dapatkan ayam yang juicy di dalam, tekstur luarnya garing, burn2 gitu.

Bahan yang diperlukan
1/2 ekor ayam *dibasuh bersih dengan tepung
1 biji bawang besar dihiris bulat
kentang yang telah di rebus separuh masak
*gaul kentang dengan sedikit garam,mentega, daun pasli /rosemary

4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil gula perang
2 sudu kecil garam
* tumbuk halus kesemua bahan, masukkan 1 sudu besar madu


Cara penyediaan
1. Gaul ayam dengan bahan yang telah sedia ditumbuk
2. Perap ayam sebaik-baiknya 5jam atau semalaman
3. Susun hirisan bawang dan kentang pada dulang pembakar. Letak ayam di atas hirisan bawang. Sedia untuk dibakar selama 1jam pada suhu 200c.

Tips
1. Tutup atas ayam/dulang pembakar dengan aluminium foil.
2. Untuk 15minit terakhir bukak aluminium foil dan terus bakar hingga warna ayam menjadi perang

No comments:

Post a Comment