Sunday, May 29, 2011

Kerabu Pegaga


Bahan-bahan
1 ikat pegaga - dipotong halus
2-3 ulas bawang besar - dihiris halus
1/2 cawan kerisik - kelapa goreng yang ditumbuk kasar (tidak keluar minyak)
1/3 cawan ikan bilis - digoreng dan dihancurkan
2 tangkai cili / cili padi - dicincang halus
Garam & gula secukup rasa

Cara Penyediaan
Gaul rata semua bahan diatas, sedia untuk dihidang

Kerabu pegaga ni versi paling ringkas, memandangkan saya pantang lagisesikit walaupun dah habis 44hari. Kalau nak pedas bolehlah lebihkan cili padi, saya guna cili merah je. Selain ikan bilis, nak guna udang kering pun boleh. Pegaga ni banyak khasiatnya, sesuai bagi ibu-ibu yang lepas bersalin.

Antara khasiat daun pegaga
-mengembalikan kesihatan diri
-menambahkan kekuatan fizikal dan mental
-meningkatkan kecerdasan dan keupayaan mental kanak-kanak
-mengurangkan tekanan darah tinggi
-mencegah nyanyuk
-melambatkan proses penuaan
-merehatkan dan menambahkan ingatan
-menguatkan salur darah dan kapilari
-merawat kejang kaki, bengkak kaki dan kebas.

4 comments:

  1. Assalamualaikum Momma,
    Sedap nampak kerabu tu...lama tak makan. Harap Momma n baby sihat sihat saja ya

    ReplyDelete
  2. waalaikumsalam, masak simple2 je kak watie. kami dua sihat2 je,tq

    ReplyDelete
  3. ssedaappnyaaaa...blh bykkan air susu:)

    ReplyDelete
  4. amiza le bykkan eh, la baru tau, tq ye

    ReplyDelete