Wednesday, March 23, 2011

Siakap Mango



Ikan oh ikan!! Saya hanya makan ikan kembung/selar sekeluarga, cencaru, pari, tongkol, tenggiri, sardin, terubok, talang, bawal, parang, ikan masin,ikan bilis & fishball je. Saya tak makan ikan siakap, tapi orang rumah fevret sangat lar... Apa-apa pun kena la masak jugakkan. Meh nak share resipi ni.

Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap
garam
sedikit serbuk lada hitam
tepung jagung

Bahan sos
3 ulas bawang putih - cincang halus
2 ulas bawang merah - cincang halus
1 inci halia - cincang panjang
3 tangkai cili padi/ 2 tangkai cili merah - cincang halus
3 sb apple cider/ 1/2 biji lemon diambil jusnya
1 sk gula perang
3/4 cawan air
sedikit garam secukup rasa
1 sudu tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
minyak

Bahan hiasan
1 biji mangga (hiris/sagat)
daun ketumbar
cili/cili padi (cincang halus)

Cara Penyediaan
1. Lumur ikan dengan garam, golekkan dalam campuran tepung jagung dan lada hitam. Goreng hingga masak dan rangup.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, merah dan halia hingga wangi.
3. Masukkan air dan apple cider/ perahan lemon, gula perang, garam dan cili, biar mendidih.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga pekat.
5. Tuangkan di atas ikan yang telah di goreng tadi.
6. Hiasankan dengan mangga yang telah dihiris, daun ketumbar dan cili.

3 comments:

  1. salam kjg bls Momma..terima kasih sudi singgah ke dapur akak...rajin2 masak eh...terliur tgk siakap mango tuh...mesti leh mengembangkan lg inci badan akak..huhuuu

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Momma,
    Alahaiiii awatla tak makan ikan siakap, sedap tau. Tengok resepi tu pun dah kecur air liur ku ini...

    ReplyDelete
  3. ummi,akak makan ikan banyak tak pe.. ratah2 yums
    kak wattie tu la tak reti la makan ikan neh, tolong masakkan je bole la..hehe

    ReplyDelete