Tuesday, November 30, 2010

Pau Kaya - (roti kukus)


Resepi membuat pau yang ringkas.

Bahan-bahan
1/3 instant yis mauripan, paket 11g
3/4 sudu besa gula
*larutkan dalam 1/2 cawan air suam, biarkan kembang selama 2-3 minit,
kemudian masukkan ke dalam:

campuran:
2 cawan tepung
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar susu susu tepung

tambah:
1/2 cawan air/secukupnya
uli sehingga membentuk doh, kemudian letakkan
1 sudu minyak jagung/makan

Langkah-langkah
1. Biarkan doh naik selama 1jam. Kemudian uli sekali lagi.
2. Masukkan inti mengikut citarasa (kaya/kacang merah/daging/ayam) dan bentukkan menjadi doh bulat
sebesar tapak tangan.
3. Lapik pau dengan daun pisang atau kertas minyak.
4. Biarkan sekali lagi doh naik selama 45minit.
5. Pau sedia untuk dikukus selama 15minit pada suhu tinggi .

Petua mendapat pau yang cantik.
1. Panaskan sedia periuk kukus.
2. Jarakkan sedikit susunan antara pau, untuk pengudaraan yang baik semasa mengukus
3. Jangan kecil/besarkan api gas selama 15minit pau dimasak.
4. Jangan buka tudung periuk sehingga pau masak.
5. Hati-hati semasa membuka tutup periuk, supaya air tidak menitis di atas pau.
6. Sebaik-baiknya setelah matikan api gas, tunggu selama 5minit baru buka periuk kukus.
7. Adalah lebih baik jika tudung periuk dibalut dengan kain. (tapi saya kukus macam biasa je tak pakai kain)

selamat mencuba!




Monday, November 29, 2010

Simple seafood pasta

Semalam ada date makan tengahari dengan bestfriend, kawan datang jalan-jalan ke Penang. Memandangkan derang stay kat area Tanjung Bungah, kami pun decide nak jumpa kat area Gurney je la. Derang check out terus tengahari tu, jadi sementara menunggu saya dan hubby window shopping saja, tak da apa yang nak dibeli. Lepas derang sampai terus kami cari tempat makan, masing-masing dah lapar kot. Kira agak lewat jugalah kami lunch hari tu..Lepas makan semua kekenyangan..Selesai shopping apa yang patut; kasut/baju/bag (padahal kat KL ada je,tapi depa kata feel tak sama beli kat Penang) kami gerak ke Padang Kota Lama.








Masa untuk beli jeruk bawak balik. Macam-macam jenis jeruk, yang paling famous kat Penang ni kata orang buah pala,baik yang jeruk atau pun yang kering. Bila dah ke sini, singgahlah pulak makan pasembor/kerang bakar/coconut shake/cendol/laicikang. Saya first time makan kat sini, tak tau pulak macam tu meriah derang mai amek order, sebab gabra main order je la tak tau kedai mana. Lepas tu hampa! tak sed! Maaf ye mengata pulak. Teringin nak pekena laksa penang, tapi da kenyang sangat la. Selain menu-menu di atas, kat sini ada jual sotong bakar, sotong kangkong, kerang rebus dan lain-lain.














Kami berjalan menyusuri tebing laut, amek angin kejap sambil-sambil tangkap gambar. Ramai jugak orang kat sini, masing-masing keluar meluangkan masa bersama keluarga dan anak-anak hujung minggu. Meriahnya, sapa nak naik beca pun ada, kebiasaannya pelancong asinglah yang ambil peluang merasa naik beca ni. Orang kita dah tak heran la kot.


Kesudahannya, balik tu ingat tak yah la dinner sebab da makan macam-macam sangat tadi, aleh-aleh hubby kata dia lapar. Mesti sebab tak sedap makan tepi laut tadi. Kelam-kabut la nak masak semua beku lagi. Amek senang, bawak keluar udang, buat pasta jela, masak ekspres...

Rebus pasta (fusilli), gaul dengan butter,garam dan sedikit pasli, goreng udang dengan bawang putih, air rebusan kulit udang saya guna untuk buat bechamel sauce. Ringkas dan senang,sedia untuk dihidang, ngap.ngap...

Friday, November 19, 2010

Ayam Penyet (AP) @ Jusco SP


pergghh.. ayam penyet kat sini, mantap, boleh tahan sedap la jugak. Setiap kali g Jusco banyak kali nak cuba makan sini tapi aleh-aleh tuka fikiran makan tempat lain. Petang semalam husben tetiba ajak g makan malam kat situ, ok je, tak yah la nak masak..;) Dah lama tak pekena sejak dok Penang ni. Dulu masa dok kat Kuching sana sini orang jual ayam penyet. Lama gak belek-belek menu, maklumla baru nak try. Menu masakan ala-ala Jawa ngan masak Minang, best gak, kalau tak slalu dok tengok menu tomyam/paprik daging kunyit... So kiterang pun decide la nak order set ayam penyet, dendeng balado(daging goreng belada) ngan pucuk ubi masak lemak cili api. Cukup la dulu untuk 2 orang kang tak habis plak.

Set ayam penyet & dendeng balado ni dihidangkan sekali dengan ulam-ulaman(salad/kobis/timun) termasuk la tempe dan tahu goreng. Paling penting skali sambal, nak tau sedap ke tak sedap, kena rasa sambal ni, mesti kaw2 pedas. Pastu, special sket ayam penyet ni sebab rempah ratus yang digunakan untuk perap ayam tu. Klau cukup bahan dan cukup rasa maka sedap la ayam penyet itu. Biasa makan ayam penyet ni ulam dia tak tentu, kadang tu ada yang boh pucuk ubi/kacang panjang terpulang rasanya. Daging goreng belada tu sambal dia lain sket, kurang pedas banding sambal ayam penyet. Hmm sedap nasib order dendeng ni...


Ni pulak pucuk ubi masak lemak cili api. Pekat jugak kuahnya, pedas pun boleh tahan. Tapi macam tak kena plak dia boh bawang goreng atas tu, nak buat cantik sket kot. Tapi tak kena la ishh..


Apa2 pun puas hati la makan malam tadi. Lauk yang kami order pun cukup-cukup untuk kami berdua. Kenyang sangat, ingat nak order gado-gado, tapi tak le masuk dah la....lenkali kita pegi lagi na....